Δράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου),  στο ΓΕΛ Αμπελώνα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  των μαθητών/τριών με στόχο την πρόληψη αυτού του φαινομένου.

Σε μια προσπάθεια αφύπνισης της σχολικής κοινότητας , οι μαθητές/τριες  με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών δημιούργησαν αφίσες με «φράσεις που δεν θέλουν να ακούν», με τα συναισθήματα που δημιουργεί στο θύμα κάποιο περιστατικό εκφοβισμού, αλλά και με συνθήματα κατά της σχολικής βίας. Οι αφίσες αναρτήθηκαν σε εμφανή σημεία στους χώρους του σχολείου με στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη νοσηρότητα αυτού του φαινομένου και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την δημιουργία ενός σχολείου που σέβεται την προσωπικότητα και την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου.

Παράλληλα, έγιναν συζητήσεις για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και κυρίως για τον ρόλο των «παρατηρητών» σε περιστατικά εκφοβισμού, καθιστώντας σαφές πως η συγκάλυψη, η αδιαφορία και ο φόβος τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο τη βία.

Επίσης, παρουσιάστηκε από τους μαθητές/τριες ένα αυτοσχέδιο θεατρικό δρώμενο, στο οποίο μία μαθήτρια δέχεται λεκτική βία από μία συμμαθήτρια της για την “διαφορετική” καταγωγή της. Στο τέλος όλοι οι μαθητές αναφώνησαν συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού.